Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΑΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ, ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ.. Νο 2

(πηγή: trikalinanea.gr)


ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ

Έλλειψη καθαριότητας και υποδομών καταγγέλλουν ευτυχείς – και... σοκαρισμένοι – γονείς
Μαιευτήριο Τρικάλων! Η μοναδική μαιευτική κλινική που υπάρχει στα Τρίκαλα πλην αυτής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα έπρεπε να είναι ένας αξιοπρεπέστατος χώρος, ένας χώρος με υποδομές, ένας χώρος – πρότυπο για να υποδεχθεί τα νεογνά που έρχονται στη ζωή και τις μητέρες τους που μετά από 9 μήνες κύησης, αγωνιούν να πάνε όλα καλά. Δυστυχώς όμως, όπως διαπιστώνουν πολλοί (αν όχι όλοι) που βρίσκονται για χαρμόσυνα νέα στο Μαιευτήριο, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι εικόνες εγκατάλειψης, είναι εικόνες που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Είναι εικόνες που πολλοί καταγγέλλουν και τελικά ξεχνούν, μπροστά στην είδηση της έλευσης ενός μωρού στην οικογένεια. Γιατί την ώρα της αναμονής, όλοι προσέχουν τα πάντα και λίγο αργότερα, κάνουν τα στραβά μάτια, αφού τους απασχολεί περισσότερο αν το μωρό είναι υγιές, αν ο τοκετός είχε καλή εξέλιξη και πάει λέγοντας.

Μα τι γίνεται;

Οι φωτογραφίες στο ρεπορτάζ δείχνουν τι συμβαίνει, και απεικονίζουν μόνο ένα μέρος της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο. Βρωμιά λες και δεν υπάρχει κανείς να καθαρίζει τον χώρο, σπασμένοι καναπέδες στα δωμάτια και μια γενικότερα ανεπίτρεπτη κατάσταση, κι αυτό δεν είναι βεβαίως το μοναδικό πρόβλημα: με μια και μόνο επίσκεψη διαπιστώνει κανείς την έλλειψη υποδομών σε σημείο που, αν υπάρξει επιπλοκή κατά την διάρκεια του τοκετού, να στέλνονται τα περιστατικά στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων ή και συχνά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.
Την εικόνα που αντικρίζει κανείς, στο Μαιευτήριο, την κατήγγειλε στα «Τρικαλινά Νέα», ένας Τρικαλινός που προ ημερών βρέθηκε στο συγκεκριμένο χώρο για τη γέννηση του παιδιού του. Τα στοιχεία του, είναι για τους δύσπιστους, στη διάθεση της εφημερίδας, ωστόσο με δεδομένο ότι ακόμα η σύζυγός του και το παιδί τους βρίσκονται στο Μαιευτήριο, επιλέξαμε να μη δοθούν τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα.

Τόσα χρήματα που πάνε;

Το απαράδεκτο της υπόθεσης είναι ότι πρόκειται για έναν χώρο, με τον οποίο συνεργάζονται οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – οι μαιευτήρες των Τρικάλων, συνεργάζονται παιδίατροι, συνεργάζονται εν ολίγοις επιστήμονες που βγάζουν καθημερινά διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, μέρος των οποίων θα μπορούσε σίγουρα να διατεθεί για την βελτίωση του μαιευτηρίου, για ανακαίνιση και αγορά νέου εξοπλισμού. Είναι σαφές ότι μόνο ένα ποσό από αυτό που εισπράττει ο κάθε γιατρός σε κάθε γέννα “πηγαίνει” στους ιδιοκτήτες του μαιευτηρίου, το οποίο είναι ιδιωτικό, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει οι ιθύνοντες να αντιληφθούν ότι επειδή υπάρχει μονοπώλιο, δεν θα πρέπει να αδιαφορούν όλοι.
Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι από τα χρήματα που πληρώνει κάποιος για τον τοκετό, το ποσό των 600 ευρώ (σ.σ. τουλάχιστον τόσα πλήρωσε ο καταγγέλλων) διατίθεται για το Μαιευτήριο και το υπόλοιπο ποσό εισπράττει ο Μαιευτήρας.
Αλήθεια, με τόσες γέννες κάθε μήνα, πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσει το Μαιευτήριο Τρικάλων, την εικόνα που του αρμόζει;

3 σχόλια:

  1. Εγω παλι ειμαι ανεργος .Το ιδιο και η συζυγος που γεννησε στο συγκεκριμενο μαιευτηριο.Θα ηθελα να πω ενα ευχαριστω στον κυριο Τσαγκουλη τον ιδιοκτητη για την μεγαλοψυχια του και το προσωπικο επισης για την εξυπηρετηση.Να σας εχει ο θεος καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε,
    Δεν θυμάμαι ποιος είσαι να σ΄ ευχαριστήσω κι εγώ επωνύμως που είχες την καλοσύνη να μας εκφράσεις την αγάπη σου και να μας στείλεις ευχές μέσω internet.
    Επειδή όμως από το 2009 ακούγονται πολλά για το Μαιευτήριο Τρικάλων και πολλά μα πάρα πολλά ζευγάρια που γέννησαν έκτοτε στο Μαιευτήριο με προτρέπουν να απαντήσω στα συκοφαντικά ψέματα στην ιστοσελίδα που απαντάς με την αφοπλιστική καλοσύνη σου (αναφέροντας και το όνομά μου) θα διηγηθώ σε σένα και σε όλους τους φίλους του Μαιευτηρίου μια ιστορία.
    Είναι δεύτερη ημέρα Πρωτοχρονιάς. Μπαίνουν στο γραφείο μου στην κλινική, ένας νεαρός με μια μεγάλη κάμερα στον ώμο και δύο-τρεις νεαρές κοπέλες. Δημοσιογράφοι από Τρικαλινά Νέα μου λένε, ήρθαμε να κάνουμε ρεπορτάζ και να βιντεοσκοπήσουμε τη γυναίκα που έφερε πρώτη παιδί στην πόλη μας, για το νέο έτος. Με χαρά ευχηθήκαμε καλή χρονιά, πρόσφερα από μία καραμελλίτσα και τηλεφώνησα στην μαία υπηρεσίας να οδηγήσει τους ρεπόρτερς στο δωμάτιο της λεχώνας. Εκείνη τη στιγμή μπαίνει στο γραφείο μου ένας κύριος και μου λέει: "Πήρα τα χαρτιά να δηλώσω το παιδί και να πάρω το επίδομα χθες και επειδή βγαίνουμε από την κλινική το μεσημέρι, ζήτησα από τον γιατρό μας, που πέρασε και εξέτασε τη γυναίκα μου το πρωί, να αφήσω τα χρήματα σε εσάς για να μην τον ξαναφέρω πίσω." Έβαλε τα χρήματα σε φάκελο και ζήτησα να γράψει απ΄ έξω το ποσό, το όνομά του και το όνομα του γιατρού τους.
    Ξαφνικά πετάγεται μια κοπέλα (δημοσιογράφος) και γεμάτη οργή δίνει εντολή στον καμεραμαν: "Παίξτον τον παλιάνθρωπο παίρνει λεφτά μπροστά στους δημοσιογράφους χρονιάρα μέρα! Θα σε παίξουμε στην τηλεόραση και στον εισαγγελέα!"
    Έμεινα άναυδος. Η κάμερα τραβούσε συνέχεια και μια άλλη κοπέλα ψέλιζε πεζοδρομιακές βρισιές στο πρόσωπό μου και τους παραδόπιστους γιατρούς γενικά. Προσπάθησα να συνέλθω από την απροσδόκητη επίθεση και να τους εξηγώ ότι εδώ είναι ιδιωτική κλινική και στην συντήρηση συμμετέχουν όσοι εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες της, ενώ η κάμερα συνέχιζε να καταγράφει. Όταν κάποια στιγμή έπαψαν να επιμένουν στις απόψεις τους (όλοι πλην μίας που έλεγε "Τι κάνετε ρε παιδιά") τους ζήτησα να φύγουν και να έρθουν από τα Τρικαλινά Νέα πραγματικοί δημοσιογράφοι να κάνουν ρεπορτάζ. Φεύγοντας, η "αρχηγός" δημοσιογράφος απειλούσε κουνώντας το δάκτυλο ότι θα κλείσει την κλινική των εκμεταλλευτών και εμπόρων της υγείας κλπ.
    Επιχείρησα να επικοινωνήσω με τον Διευθυντή της εφημερίδας αλλά πάντα απουσίαζε. Υποψιάζομαι ότι δεν με συνέδεαν γιατί η τηλεφωνήτρια έλεγε από το Μαιευτήριο Τρικάλων.
    Η δημοσιογράφος αυτή έγραψε ολοσέλιδο λιβελογράφημα για το Μαιευτήριο στα Τρικαλινά Νέα (προφανώς ξεγελώντας τη Διεύθυνση της εφημερίδας), άρθρα στο internet και άλλα εκδικητικά. Έμαθα γι αυτή (Μ.Ξ.), την προσωπική της ζωή, την μόρφωση, τον βίον και την πολιτεία της. Πολιτεύεται αριστερά αλλά δεν έχει καμία εκτίμηση απο τους έντιμους αριστερούς. Το κακό είναι ότι συνετέλεσαν τέτοιοι δημοσιογράφοι να κλείσει και η ιστορική εφημερίδα Τρικαλινά Νέα, το φύλλο της οποίας ελάμπρυναν πνευματικοί δάσκαλοι δημοσιογραφίας, όπως ο Θύμιος Λώλης, ο αείμνηστος Αλέκος Κορδαλής κ.α.
    Επίσης φίλοι μου θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι οι κακές φήμες για το Μαιευτήριο Τρικάλων τροφοδοτούνταν και συνεχίζουν να διαδίδονται δυστυχώς και από γιατρούς Μαιευτήρες της πόλης μας. Η ιατρική και συναδελφική δεοντολογία όμως δεν μου επιτρέπουν να μιλήσω γι΄ αυτούς.

    Κυριάκος Τσαγκούλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aγαπητε κυριε Τσαγκουλη θα ηθελα να γραψω ενα πραγματακι μονο, γνωριζοντας το ενδεχομενο να κατηγορηθω απο μερικους σαν στημενος για να αβανταρω το μαιευτηριο αλλα αδιαφορω.Η εμπαθεια η ζηλεια και το συμφερον ειναι σηματα κατατεθεντα της της εποχης μας.Οσο για τα παραπονα (διαβασα μερικα) θεωρω οτι ειναι ψιγματα αν αναλογιστουμε ποσες χιλιαδες ψυχουλες γεννηθηκαν μεσα στο μαιευτηριο.Κλεινοντας σας ευχομαι οτι καλυτερο ενοψει των εορτων των Χριστουγεννων και για αλλη μια φορα σας ευχαριστω δημοσια για την μεγαλοψυχια σας.Να σας εχει ο θεος καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή